Poraďte sa s nami:info@sroportal.sk - web@sroportal.sk / 0918 931 021, 0905 231 272, 0905 901 834

Predaj s.r.o.

Predaj s.r.o.

Predaj s.r.o. predstavuje z právneho hľadiska prevod obchodného podielu zo súčasného spoločníka na iného. Hlavným dôvodom predaja je vo väčšine prípadov ukončenie podnikania z rôznych príčin, či už je to stratové alebo nevydarené podnikanie, odchod do dôchodku, alebo sa jedná o tzv. spiacu s.r.o., ktorá nevykonáva žiadnu činnosť avšak musí platiť daňovú licenciu, čo je pre majiteľa nevýhodné (viac o daňovej licencii tu).

Výhodou kúpy už existujúcej s.r.o. je úspora času vynaloženého na založenie s.r.o.. Taktiež je výhodná pre tých, ktorým sa naskytla obchodná príležitosť a chcú začať podnikať v čo najkratšom čase.

Predaj s.r.o. má svoje pravidlá. Za najzákladnejšie pravidlo sa považuje výška záväzkov spoločnosti, ktoré musia byť  nulové, teda výšku majetku spoločnosti predstavuje len jej základné imanie. Ak predsa len nejaké záväzky má, je dobré si zistiť ich výšku a možnosť vyrovnania.

Samotný predaj s.r.o. závisí od stavu, v akom sa nachádza. Predaj s.r.o., ktorá  nepodnikala je menej komplikovaný ako predaj spoločnosti s dlhou históriou, kde existuje riziko skrytých dlhov. Taktiež je jednoduchší predaj s.r.o., ktorá nie je platcom DPH ako s.r.o., ktorá platcom DPH je. Osobitnou kategóriou sú spoločnosti s dlhmi. Aj keď sa môže zdať, že o takú nebude záujem opak je pravdou, pretože zadlžené firmy môžu slúžiť na daňovú optimalizáciu. Stále však netreba zabúdať, že nový majiteľ preberá všetky dlhy, nesplatené faktúry a pohľadávky na seba.

Kúpa a predaj s.r.o. nemusí prebiehať priamo medzi starým a novým majiteľom, ale aj prostredníctvom sprostredkovateľa, ktorý sa postará o všetky právne náležitosti predaja a berie na seba riziko spojené so záväzkami takýchto firiem. Kupujúci sa tak nemusí obávať žiadnych skrytých skutočností.

Najviac preferovaný spôsob je predaj tzv. ready made spoločností. Jedná sa o spoločnosti, ktoré sú riadne zapísané v Obchodnom registri a

  • nemajú žiadne záväzky ani pohľadávky
  • nevykonávali žiadnu obchodnú činnosť
  • majú splatené základné imanie
  • majú pridelené IČO a DIČ
  • nemajú žiadnych  zamestnancov
  • sú pripravené k okamžitému predaju.

V prípade, že máte záujem o kúpu takejto ready made spoločnosti, aktuálny zoznam s.r.o. a bližšie informácie nájdete tu: www.sroportal.sk_predaj-existujucej-sro. Pri týchto s.r.o. je samozrejme možná zmena obchodného mena a sídla spoločnosti, konateľa,  spoločníka či výšky základného imania podľa požiadaviek klienta.

Do podnikania.

Mgr. Martina Macejová

Tím sroportal.sk.

Odkaz: Kúpa a predaj s.r.o.

Odkaz: Ako postupovať pri predaji firmy.

Predaj s.r.o.

Predaj s.r.o.

Prečítané: (2839)

Kontaktujte nás



Please leave this field empty.

Naposledy pridané články

Máte záujem o naše služby?

Potrebujete poradiť alebo pomôcť? Pošlite nám správu so službou, o ktorú máte záujem a my sa Vám ozveme.

VYPLŇTE NEZÁVÄZNÝ FORMULÁR, MY SA VÁM OZVEME






Please leave this field empty.