Poraďte sa s nami:info@sroportal.sk - web@sroportal.sk / 0918 931 021, 0905 231 272, 0905 901 834

Ako si vybrať obchodné meno sro

Ako si vybrať obchodné meno sro?

Obchodné meno s.r.o.

Za obchodné meno spoločnosti s ručením obmedzeným považujeme názov spoločnosti, pod ktorým vykonáva svoju podnikateľskú činnosť a vstupuje do právnych vzťahov s ďalšími právnickými, fyzickými osobami príp. štátnymi orgánmi. Obchodné meno s.r.o. nesmie byť zameniteľné s obchodným menom iného podnikateľa a nesmie vzbudzovať klamlivú predstavu o podnikateľovi alebo o predmete podnikania. Používanie veľkých písmen v obchodnom mene s.r.o. nie je dostatočným rozlišovacím znakom pri určení obchodného mena. Obchodný register SR odmietne zapísať s.r.o. s obchodným menom napr. „Zakladanie s.r.o.“ ak už existuje zapísané obchodné meno v obchodnom registri „ZAKLADANIE s.r.o.“ Odporúča sa obchodné meno zrozumiteľné, primerane dlhé a výstižné. Je lákavé, aby obchodné meno novozaloženej s.r.o. bolo vyjadrené v cudzom jazyku s globálnym významom napr. „Global business group s.r.o.“, avšak práve takéto meno pri lokálnom podnikaní Vám môže paradoxne sťažiť rozbeh spoločnosti s ručením obmedzením.

Po náraste odvodového zaťaženia samostatne zárobkovo-činných osôb (SZČO) v spojení s inými faktormi došlo k masívnemu prechodu zo zo živnosti na s.r.o. Založenie s.r.o. bola vhodná alternatíva pre živnostníkov a je ňou doteraz. Odporúčame najmä pri jednoosobových spoločnostiach voliť slovenské obchodné meno. Bývalým živnostníkom by bolo vhodné zvážiť obchodné meno, ktoré sa najviac približuje predchádzajúcej podnikateľskej činnosti.  Obchodné meno s.r.o. „Peter Novák – čaluníctvo“ znie síce jednoducho, ale paradoxne ponúka vyššiu kvalitu a identifikáciu na trhu ako napr. PNČ s.r.o. Skratky mien viacerých spoločníkov v s.r.o. sú pre mnohých zakladateľov s.r.o lákavé, avšak súčasne znamenajú sťaženie identifikácie predmetu činnosti založenej s.r.o. Skratka BNS s.r.o znie možno atraktívnejšie ako Boris Novák – stolárstvo, ale žiadnym spôsobom neidentifikuje podnikateľský subjekt. Môže to byť obchodné meno okrem spomínaného stolárstva aj pre reklamnú agentúru, finančné poradenstvo alebo kaderníctvo.

Záverom výberom obchodného mena sa identifikujete ako sa povie, idete s kožou na trh, preto odporúčame dobre zvážiť najmä s ohľadom na to, čo bude predmet podnikania s.r.o., lokalizáciu podnikania s.r.o. t.j. podnikať na lokálnemu trhu, slovenskom resp. európskom trhu, kto budú Vaši klienti, ďalej či budete podnikať aj na internete, budete mať eshop atď. Všetky tieto faktory môžu prispieť k jedinečnému obchodnému menu, ktorá budeme ako Vaši zákazníci poznať. V prípade ak ste si nevybrali vhodné obchodné meno alebo sa neviete rozhodnúť, využite naše služby pri zmene obchodného na v s.r.o.

Ako si vybrať obchodné meno sro

Ako si vybrať obchodné meno sro

JUDr. Ivan Hric

Tím sroportal.sk

Prečítané: (1694)

Kontaktujte nás



Please leave this field empty.

Naposledy pridané články

Máte záujem o naše služby?

Potrebujete poradiť alebo pomôcť? Pošlite nám správu so službou, o ktorú máte záujem a my sa Vám ozveme.

VYPLŇTE NEZÁVÄZNÝ FORMULÁR, MY SA VÁM OZVEME






Please leave this field empty.