Poraďte sa s nami:info@sroportal.sk - web@sroportal.sk / 0918 931 021, 0905 231 272, 0905 901 834

Registračná pokladnica od 01.04.2015

Registračná pokladnica od 01.04.2015

Odo dňa 01.04.2015 nadobúda účinnosť novela zákona č. 89/2008 Z. z. o používaní elektronickej registračnej pokladnice v znení neskorších predpisov. Táto novela pre rad podnikateľov zavádza nové povinnosti práve spojené s používaním elektronickej registračne pokladnice. Povedzme si najprv, čo je vlastne elektronická registračná pokladnica a akého okruhu podnikateľov sa táto zmena vlastne týka.

Elektronická registračná pokladnica je elektronické registračné zariadenie vybavené prevádzkovou pamäťou, vstavaným registračným programom, fiskálnou pamäťou, zobrazovacím zariadením pre zákazníka, hodinami, klávesnicou a tlačiarňou, ktoré tvoria jeden funkčný celok, alebo počítač s vlastným registračným programom a so samostatnou fiskálnou tlačiarňou. (bližšie info: https://www.financnasprava.sk/sk/podnikatelia/dane/pouzivanie-ERP)

Plnohodnotnou alternatívou pre klasickú registračnú pokladnicu je novinka, ktorú ponúka Finančná správa SR a tou je virtuálna registračná pokladnica. Je to aplikácia, voľne dostupná na webovom sídle Finančnej správy, ktorá je plne funkčná v počítačoch, v tablete resp. v mobile. Virtuálnu registračnú pokladnicu bude môcť podnikateľ používať bezplatne. Webová aplikácia podporuje viaceré prehliadače – Internet Explorer, Safari, Firefox, Chrome a Opera.

Všetky potrebné informácie nájdete tu:
https://www.financnasprava.sk/sk/podnikatelia/dane/virtualna-registracna-pokladni
Povinnosť používať ERP sa vzťahuje na „každú fyzickú alebo právnickú osobu, ktorá na základe oprávnenia na podnikanie predáva tovar alebo poskytuje vymedzené služby.“A súčasne tento podnikateľ za poskytovanie služieb alebo pri predaji tovaru má príjem v hotovosti alebo inými platobnými prostriedkami nahrádzajúcimi hotovosť.

Tri nevyhnutné podmienky:

• vykonáva podnikateľskú činnosť,
• prijíma tržbu na predajnom mieste v hotovosti alebo inými prostriedkami,
• predáva tovar alebo poskytuje službu.

Za tovar sa považuje akýkoľvek výrobok, polotovar, materiál alebo surovina predávaný podnikateľom. Väčšie pochybnosti u podnikateľov vzbudzujú práve služby, pri ktorých vzniká povinnosť od 01.04.2015 povinnosť používať ERP. Ak ponúkate služby a chcete vedieť či aj na Vás sa vzťahuje povinnosť používať ERP virtuálnu pokladnicu pozrite si zoznam služieb zadarmo tu.

Ak sa na Vás povinnosť používať ERP alebo virtuálnu pokladnicu vzťahuje, neváhajte a rýchlo sa pustite do vybavovanie formalít.

Registračná pokladnica od 01.04.2015

Registračná pokladnica od 01.04.2015

JUDr. Ivan Hric
Tím sroportal.sk

Prečítané: (397)

Kontaktujte nás



Please leave this field empty.

Naposledy pridané články

Máte záujem o naše služby?

Potrebujete poradiť alebo pomôcť? Pošlite nám správu so službou, o ktorú máte záujem a my sa Vám ozveme.

VYPLŇTE NEZÁVÄZNÝ FORMULÁR, MY SA VÁM OZVEME






Please leave this field empty.