Poraďte sa s nami:info@sroportal.sk - web@sroportal.sk / 0918 931 021, 0905 231 272, 0905 901 834

Rozdiel medzi konateľom a spoločníkom sro

Rozdiel medzi konateľom a spoločníkom sro

Mnoho klientov si zamieňa funkciu konateľa a spoločníka v spoločnosti s ručením obmedzeným, tento blog Vám pomôže zorientovať sa v týchto dvoch pojmoch.

Konateľ je osoba, ktorá koná v mene s.r.o. (napríklad podpisuje za spoločnosť dokumenty, uzatvára zmluvy, zastupuje spoločnosť navonok a pod.), takouto osobou môže byť len fyzická osoba. V spoločnosti s ručením obmedzeným môže byť jeden alebo viac konateľov. Spôsob konania konateľov je uvedený v spoločenskej zmluve alebo zakladateľskej listine. O spôsobe konania v mene s.r.o. sa môže informovať každá osoba prostredníctvom elektronického výpisu na www.orsr.sk. Konateľov vymenúva valne zhromaždenie zo spoločníkov alebo iných fyzických osôb. Konateľ sro nemusí byť vždy majiteľ s.r.o. , môže to byť aj iná fyzická osoba, ktorú si vybrali spoločníci.

Na rozdiel od konateľa účasť spoločníka v spoločnosti s ručením obmedzeným je nerozlučne spojená s obchodným podielom. Spoločník sro je teda osoba, ktorá vlastní spoločnosť alebo v nej vlastní obchodný podiel. Prostredníctvom obchodného podielu v sro spoločník uplatňuje realizuje práva a povinnosti v spoločnosti na valnom zhromaždení. Rozhoduje o zmene spoločenskej zmluvy, o vymenovaní a odvolávaní konateľov, o vyplácaní zisku alebo úhrade strát, rieši otázky spojené s predajom podniku alebo prevodom obchodného podielu atď. Základnou povinnosťou spoločníka v s.r.o. je splatiť svoj vklad, najneskôr do 5 rokov. Minimálna výška vkladu spoločníka je 750,- €, pri jednoosobovej spoločnosti je však minimálna výška 5.000 €. Práva a povinnosti spoločníka trvajú len dovtedy, kým je spoločník majiteľom obchodného podielu. Po jeho prechode alebo prevode na inú osobu prechádzajú tieto práva a povinnosti na nového spoločníka.

Spoločným znakom spoločníka a konateľa je to, že obe osoby sa zapisujú do Obchodného registra spoločností a sú zverejnené na www.orsr.sk. Každý osoba má k elektronickému výpisu z OR bezplatný prístup.

Rozdiel medzi konateľom a spoločníkom sro

Rozdiel medzi konateľom a spoločníkom sro

Mgr. Dominika Petríková
Tím sroportal.sk

Prečítané: (1265)

Kontaktujte nás



Please leave this field empty.

Naposledy pridané články

  • Konateľ v s.r.o. a odvody v roku 2018

    Konateľ v s.r.o. a odvody v roku 2018 Vážení klienti, dovoľte, aby sme Vás v nasledujúcom blogu informovali…

  • Ako začať podnikať

    Ako začať podnikať Prišli ste o zamestnanie, alebo už len samotné vstávanie do práce vám…

  • Založenie sro postup

    Založenie sro postup – ako nerobiť chyby už na začiatku podnikania 1. Obchodné meno…

Máte záujem o naše služby?

Potrebujete poradiť alebo pomôcť? Pošlite nám správu so službou, o ktorú máte záujem a my sa Vám ozveme.

VYPLŇTE NEZÁVÄZNÝ FORMULÁR, MY SA VÁM OZVEME






Please leave this field empty.